Edukativan posjet Zagorju

Učenici petih i šestih razreda 14. 6. 2024. sa svojim su razrednicima bili na terenskoj nastavi u Hrvatskom zagorju, točnije u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Prvo odredište bio je Park znanosti u mjestu Mokrice kod Oroslavja. Već pri samom dolasku pažnju su nam zaokupile mnoge sprave postavljene u dvorištu okruženom potpunim zelenilom. Učenici su tijekom demonstracija pokazali dobru razinu logičkog zaključivanja, osobito šestaši, koji su dokazali da su spremni za upoznavanje više zakona fizike iduće školske godine. Najzabavniji dio bio je što su gotovo sve sprave mogli i sami isprobati pa su se poigrali optičkim iluzijama, glazbenom ogradom, slušanjem tuđih šapata na udaljenosti od 20 m uz pomoć zvučnih zrcala i sl. Održana je i radionica u kojoj su se učenici podijeljeni u skupine natjecali u izradi najboljeg impulsnog njihala s dizajnom koji predstavlja mjesto Veliki Bukovec. Bilo je tijesno u proglašenju pobjednika što je bio zadatak za publiku. Pobijedila je ekipa petaša koja je ponosno svoju maketu donijela u OŠ Veliki Bukovec.

U Krapini smo posjetili Muzej krapinskih neandertalaca. Prvo smo pogledali kratak film u kojem je bio prikazan njihov način života od spavanja, kupanja, lova pa i do obreda u slučaju smrti. U obilasku muzeja uz stručno vodstvo slušali smo tijek razvoja svijeta od samih početaka, tj. od velikog praska pa sve do Homo sapiensa. Na kraju smo na replikama usporedili značajke neandertalca i današnjeg čovjeka. Posjetili smo i nalazište na Hušnjakovu brdu na kojem je iskopano naviše kostiju i gdje se danas nalazi rekonstrukcija obitelji krapinskog pračovjeka. Na radionici „Životinje u vremenu neandertalaca“ učenici su naučili nešto više o životinjama koje su tu obitavale i čiji su ostaci pronađeni (nosorog, špiljski medvjed, golemi jelen, bizon, sivi vuk…) te su samostalno, uz stručno vodstvo, iz gline izrađivali njihove modele koji su sretno stigli u našu školu.

Nakon edukativnih sadržaja ostalo je vremena i za šetnju centrom Krapine te za osvježenje prije povratka u Podravinu kamo smo, već pomalo umorni, ali u vrlo dobrom raspoloženju, stigli u ranim večernjim satima.

Napisala: Marta Vrban