Edukacije iz poduzetništva, 1. dio

Edukacija u području Poduzetništva u trajanju od 50 sati započela je 3. veljače 2023., a završila 21. veljače 2023. Predavanja su se održavala u Osnovnoj škole Veliki Bukovec i online preko BBB aplikacije.

Teme su bile vezane uz razvoj poduzetničkih vještina kod učenika, moderno tržište rada i nove tehnologije, organizaciju i provođenje projekata, razvoj inovativne poslovne ideje, razvoj kreativnog razmišljanja učenika, upravljanje poslovnim procesima i  virtualno poslovanje.

Predavanje su imala imati jasan i logičan tijek, tijekom predavanja korišteni su stvarni primjeri kako bismo koncept lakše razumjeli, a ujedno nas i zainteresirali. Predavači su bili stručni, zanimljivi, strpljivi i spremni za odgovaranje na sva pitanja koja su postavljena.

Poduzetništvo za učenike je izuzetno važna tema jer može pomoći u razvijanju ključnih vještina i znanja koja su potrebna za uspjeh u poduzetništvu, učenici imaju priliku naučiti o osnovnim poslovnim principima, poput razvoja poslovnog modela, marketinga, prodaje, upravljanja ljudskim resursima i financijskog planiranja. Također, imaju priliku razviti kreativnost, inovativnost, rješavanje problema, timski rad i vođenje projekata.

Kod učenika je bitno razvijati financijsku pismenost jer njen nedostatak :

  • može dovesti do financijskih problema i dugovanja što utječe na kvalitetu života, uzrokuje stres i smanjuje sposobnost za postizanje financijskih ciljeva
  • može dovesti i do preplaćivanja financijskih proizvoda i usluga te nepotrebnog gubitka novca, posebno u današnje vrijeme kada mirovinski i zdravstveni sustav ne funkcioniraju na način kao prije 30 – 40 godina, gdje se financijski proizvodi i usluge sve više razvijaju, a kompleksnost financijskih instrumenata raste

Edukacija iz financijske pismenosti, s druge strane, može:

  • pomoći u donošenju informirane odluke o vlastitim financijama što uključuje planiranje budžeta, upravljanje dugovima, štednju, ulaganje i planiranje za mirovinu
  • pomoći u prepoznavanju prilike za povećanje prihoda i smanjenje troškova

Kako svijet postaje složeniji, digitalna transformacija sve brža, sve je očitije da mladi više no ikad trebaju znati rješavati probleme, kritički ispitivati situacije, sučeljavati alternativna mišljenja i donositi promišljene i utemeljene odluke. Sve su to znanja i vještine itekako istaknute u području poduzetništva, stoga je realno za očekivati da iste mogu značajno osnažiti kompetencije mladih ljudi te potaknuti da se i sami upuste u osnivanje i vođenje tvrtke ili obrta.