53. Zbor malih pjesnika Zlatar 2022.

I ove godine bili smo dio manifestacije Zbor malih pjesnika. Natječaj koji okuplja sve male pjesnike kajkavce prikupio je ukupno 273 učenička rada iz 44 škole s područja Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Primorsko-goranske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba. Prosudbena komisija u sastavu: prof. Željka Horvat-Vukelja, dr. sc. Ivo Kalinski i prof. Ivančica Tomorad, odabrala je za nastup na Zboru u Zlataru i tisak u zbirci 56 pjesama, 56 autora iz 39 škola.

Među odabranima su pjesme troje učenika naše škole: Katje Blatarić (2. r.), Roka Zelčića (6. a 2r.) te Nikoline Šprem, sada srednjoškolke. Učenici su zajedno s mentorima prisustvovali na manifestaciji povodom 53. Dana kajkavske riječi te su svojim izvedbama na zavičajnom govoru dokazali da se naš kaj i dalje njeguje i živi u velikom broju županija diljem Hrvatske. Svečanost je održana u šatoru ispred OŠ Ante Kovačića u Zlataru.

Divni stihovi naših učenika ove su godine i posebno nagrađeni. Učenik Roko Zelčić svojim je sigurnim i humorističnim nastupom ponovno osvojio publiku i povjerenstvo te je nagrađen za najbolju izvedbu pjesme „Na dobro se lefko prefčiti“. Učenica Katja Blatarić za svoju je pjesmu „Gazda“primila posebnu nagradu za jednu od najboljih pjesama učenika nižih razreda.

Nagrađen je i dugogodišnji rad i mentorstvo učiteljice Štefanije Šarec koja godinama sudjeluje u natječaju i potiče svoje učenike na očuvanje zavičajnoga govora. Pučko otvoreno učilište dr. Jurja Žerjavića Zlatar kao organizator manifestacije Dani kajkavske riječi Zlatar našoj je školi u zahvalu dodijelilo Plaketu za doprinos promicanja kajkavskog pjesništva među mladima i osobito uspješan nastup na 53. Zboru malih pjesnika.

Vrlo uspješno započeli smo novu školsku godinu, a trudit ćemo se da se tako i nastavi!

Mali pjesnici u društvu književnice i članice povjerenstva, Željke Horvat-Vukelja.

učiteljica Martina Hrkač